Hoe werkt een hogedrukstoomoven? – Goossens Keukens

Hoe werkt een hogedrukstoomoven?

Koken met stoom is licht en gezond en levert heerlijk smeuïge bereidingen op. Je kunt het ook makkelijk bij jou thuis doen. Volgens de traditionele oosterse methode, met een bamboe stoommandje, of op de moderne manier, met een stoomoven bijvoorbeeld. In dit artikel wijden we uit over de hogedrukstoomoven, hoe die werkt en welke voor- en nadelen hij heeft.

Soorten stoomovens

Nog maar enkele jaren geleden was stoomkoken in je eigen keuken een huzarenwerkje. Er waren maar weinig toestellen voorhanden om snel en handig eten gaar te stomen. Dat is nu wel anders. Naast niet zo praktische stoomkokers en -torens, zijn er nu ook verschillende soorten stoomovens die de verwachtingen wél helemaal inlossen. Dit zijn de belangrijkste types stoomovens:

Werking van een drukstoomoven

Een (hoge)drukstoomoven werkt volgens het principe van de snelkookpan. De stoomoven is net zoals een snelkookpan naadloos afgesloten. De hete en vochtige lucht in de oven zet uit wanneer de temperatuur hoger is dan 100 graden. Die luchtdruk helpt dan weer om het eten sneller te laten garen: tot wel 50 procent sneller dan bij een drukloze stoomoven.

Troeven van een hogedrukstoomoven

Hedendaagse hogedrukstoomovens, zoals de kwalitatieve toestellen van Miele, maken gebruik van een vaste wateraansluiting, waardoor de oven eenvoudig te bedienen en te reinigen is. Het temperatuurbereik van 101 tot 120 graden is ideaal voor de snelle bereiding van groenten, aardappelen, peulvruchten, vlees, … ongeacht de hoeveelheid. Maar je kunt er nog veel meer mee doen, zoals ontdooien, ontvellen, warm houden, desinfecteren, inmaken, blancheren, deeg laten rijzen, …

De DGD 6635-stoomoven van Miele biedt ten slotte heel wat praktische voordelen voor hobbykoks die hun volle potentieel willen ontplooien:

  • PowerSteam-technologie voor een krachtige opwarming en snelle stoomproductie
  • Subtiele stoomreductie voor het kookprogramma afloopt
  • Drie bereidingsniveaus zonder dat de smaken en geuren in elkaar overlopen
  • Voorgeprogrammeerde temperaturen en veiligheidsfuncties
  • Minimale kalkaanslag
  • Makkelijk te reinigen

 

Andere berichten die je misschien leuk vindt

De greeploze keuken: de ideale combinatie van design en comfort

Een greeploze keuken past perfect in een modern en strak interieur, maar misstaat evenmin in een massief landelijk interieur. De grepen zijn op een ergonomische …

Lees meer →

Werkbladen in verschillende materialen: composiet, natuursteen en keramiek

Als veel duurzamer en vaak mooier alternatief voor het kunststof werkblad uit melamine of laminaat, kun je ook voor steen kiezen. Werkbladen in steen worden …

Lees meer →

Keukenkranen in meerdere stijlen: de mogelijkheden op een rijtje

Keukenkranen bepalen mee de look van je keuken, maar moeten ook functioneel en gebruiksvriendelijk zijn. Ze zijn verkrijgbaar in meerdere stijlen, materialen, formaten en uitvoeringen. …

Lees meer →

Een industriële keuken inrichten: 5 onmisbare tips

Een industriële keuken heeft een robuuste en koelere uitstraling. De uitgesproken (loft)stijl heeft heel wat aanhangers en combineert minimalisme en stijlvolle soberheid, zonder comfort en …

Lees meer →