Een fornuis kopen? Dit mag je niet over het hoofd zien – Goossens Keukens

Een fornuis kopen? Dit mag je niet over het hoofd zien

Haal je een nieuw fornuis in huis? Hier zetten we alle mogelijkheden op een rij en lees je welke kookplaat de ideale oplossing is voor jouw keuken.

Persoonlijke voorkeuren

Als je regelmatig uitgebreid kookt, kies je een breed fornuis, een grote oven of een semi-professioneel all-in-one fornuis.

Kook je louter een eitje op zondagochtend, dan volstaat een kleine kookplaat met twee zones. Je wint dan extra ruimte op je werkblad.

Maten en gewichten

Een kookplaat bestaat in breedtes van zestig of negentig centimeter. Daarmee heb je vier tot zes kookzones. Ook kleine fornuizen van dertig centimeter breed zijn in opmars.

Het elektrische fornuis

Dit fornuis maakt gebruik van een weerstand die warmte opwekt onder je kookpot. Opwarmen verloopt wat trager en de kookplaat koelt iets minder snel af. Vaak heb je een ‘boost’-functie: dat is de kookzone met rode bol.

Het keramische fornuis

Deze kookplaat gebruikt dezelfde technologie onder een glazen plaat. De efficiëntie en het gebruiksgemak liggen een stuk hoger. De plaat blijft na het koken nog een tijdje warm: pas op voor verbrande vingers en inbakkende etensresten.

Ook mogelijk: halogeen fornuizen. Halogeenlampen geven warmte met het typisch rode licht. Vraag altijd na hoe het zit met de levensduur van die lampen.

Het gasfornuis

Deze kookplaat tref je vaak in professionele keukens aan: je regelt snel en efficiënt de juiste temperatuur voor elk gerecht. Reinigen is wat moeilijker en kinderhanden hou je het best uit de buurt. Bovendien heb je een gasaansluiting nodig in je keuken.

Het inductie fornuis

Koop dit fornuis en combineer de voordelen van gas en elektriciteit: warmte wordt magnetisch in de bodem van je kookpot opgewekt, zodat je snel en energiezuinig kookt. Het is ook veiliger omdat je kookplaat niet mee opwarmt. Let wel: niet elke kookpot is geschikt.

Een traditioneel fornuis: oven en kookplaat ineen

Helemaal terug van weggeweest is het traditionele fornuis: het combineert een oven en één van bovenstaande kookplaten. Er bestaan versies voor culinaire beginners en voor toekomstige topchefs. Trendy in 2016 zijn bijvoorbeeld de retro-fornuizen of fornuizen met retro-look.

Andere berichten die je misschien leuk vindt

De greeploze keuken: de ideale combinatie van design en comfort

Een greeploze keuken past perfect in een modern en strak interieur, maar misstaat evenmin in een massief landelijk interieur. De grepen zijn op een ergonomische …

Lees meer →

Werkbladen in verschillende materialen: composiet, natuursteen en keramiek

Als veel duurzamer en vaak mooier alternatief voor het kunststof werkblad uit melamine of laminaat, kun je ook voor steen kiezen. Werkbladen in steen worden …

Lees meer →

Keukenkranen in meerdere stijlen: de mogelijkheden op een rijtje

Keukenkranen bepalen mee de look van je keuken, maar moeten ook functioneel en gebruiksvriendelijk zijn. Ze zijn verkrijgbaar in meerdere stijlen, materialen, formaten en uitvoeringen. …

Lees meer →

Een industriële keuken inrichten: 5 onmisbare tips

Een industriële keuken heeft een robuuste en koelere uitstraling. De uitgesproken (loft)stijl heeft heel wat aanhangers en combineert minimalisme en stijlvolle soberheid, zonder comfort en …

Lees meer →