Je keuken inrichten? Tips, ideeën en inspiratie

Werd de keuken vroeger nogal stiefmoederlijk behandeld bij de inrichting van een woning, dan is het tegendeel nu waar. Tijdens de bouw en inrichting neemt je keuken een centrale positie in. Hij mag vandaag wat meer kosten en voor dat geld wil je uiteraard topkwaliteit en ultiem gebruiksgemak. Ontdek hier de belangrijkste aandachtspunten om je keuken in te richten.

Comfort en gebruiksgemak

Belangrijk: vergeet nooit dat een keuken in de eerste plaats de plek is waar je efficiënt maaltijden klaarmaakt, kookgerei opbergt en de afwas doet. Als je keuken niet praktisch ingericht is, zal je er nooit gezellig blijven rondhangen na het eten of het afwassen. Voorzie dus voldoende kastruimte, goede apparaten en een logische indeling. Degelijke verlichting, een mooi kookeiland en lekker geurende kruidenplantjes of koffiebonen zijn natuurlijk een pluspunt.

De keuken als leefruimte

Een keuken kan meer zijn dan een nuttige ruimte. Bedenk hoe gezellig het is als je kinderen hun huiswerk maken of je partner over zijn dag vertelt terwijl jij staat te koken. Als het even kan, geniet je van uitzicht over en toegang tot de tuin en voorzie je een streepje muziek op tijd en stond. De keuken is vandaag een echte leefruimte waar je veel tijd met je gezin en vrienden doorbrengt. Hij mag gezien worden en sluit naadloos aan op je woonkamer.

Voorzie dus sfeerverlichting, hier en daar wat leuke decoratie en zorg voor een opgeruimde look, zonder dat dit al te steriel wordt.

De juiste keukenindeling

Een logische keukenindeling zorgt voor rust in je hoofd en handelingen. Plan kook, spoel- en voorraadzones binnen handbereik. Voorzie voldoende aanrechtruimte. Plaats je kookplaat en spoelbak niet te dicht naast elkaar. Berg je pannen en potten op dicht bij je fornuis, in een brede lade.  Een druk dansende kok aan het kookeiland is een smet op een gezellig avondgesprek.

Een keukenstijl die bij je past

Bepaal ten slotte in welke stijl je je keuken wil inrichten. Landelijk en retro zijn in, maar ook strakke en moderne keukens doen het goed. Hou je kastdeurtjes en elektronica sober: met een likje verf en een nieuwe tegelwand ondergaat je keuken eenvoudig een metamorfose.