Een dampkap kopen? 7 doorslaggevende criteria | Goossens Keukens

Een dampkap kopen? 7 doorslaggevende criteria

De keuken is wellicht de meest technologische ruimte in je huis. Je keuken bulkt van de elektrische toestellen en slimme technologie. Net daarom is het zo belangrijk dat je goed nadenkt over alle keukentoestellen wanneer je je keuken (opnieuw) inricht. Zo ook over de dampkap. Wij lijsten 7 criteria op waarmee je rekening moet houden bij de aankoop van een nieuwe afzuigkap.

1.      Plaatsing en type dampkap

Welk type dampkap is geschikt in jouw keuken? Er bestaan tientallen soorten, zoals een klassieke afzuigkap, schouwdampkap, eilanddampkap, telescopische dampkap, integreerbare dampkap, afzuiggroep, … De keuze wordt vooral ingegeven door de vorm en inrichting van je keuken.

2.      Onderhoudsgemak

Uiteraard wil je een dampkap die naadloos aansluit bij de stijl van je keuken, maar hou ook rekening met het onderhoud. Je koopt het best een dampkap die je makkelijk vanbinnen en vanbuiten schoon kunt maken.

3.      Vermogen en debiet

Heb je een grote keuken of een extragroot fornuis? Kook je elke dag en soms uren aan een stuk? Dan is een dampkap met een groot afzuigvermogen precies wat je nodig hebt. Het vermogen van de motor bepaalt hoeveel geurtjes je dampkap kan opzuigen, en hoe snel ze dat doet.

4.      Geluidsniveau

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar het geluidsniveau is een van de belangrijkste criteria bij de aankoop van een dampkap. Het geluidsniveau wordt uitgedrukt in decibels. Het meten van decibels verloopt volgens een logaritmische schaal, wat betekent dat een dampkap die 20 decibels produceert dubbel zo luid is als een dampkap van 10 decibels.

5.      Energieverbruik

Het energielabel drukt uit hoe veel of weinig stroom de dampkap verbruikt. Een dampkap met een laag energieverbruik levert je op de lange termijn een behoorlijke besparing op.

6.      Kostprijs

Heb je al deze factoren tegen elkaar afgewogen? Kies dan voor de beste dampkap binnen jouw budget.

7.      Een dampkap die in jóúw keuken past

Na alle technische, praktische en financiële factoren zijn we toegekomen aan de laatste en voor jou misschien wel belangrijkste factor: de esthetiek. Je ziet dan misschien niet veel van je dampkap, maar om je keuken tot een succes te maken is harmonie een must. Ga op zoek naar een klassieke, landelijke, retro, hypermoderne of industrieel uitziende afzuigkap die het plaatje helemaal afmaakt.