Hoe kies je de juiste spoelbak? Enkele handige tips

De keuken is een ruimte die je intensief gebruikt. Net daarom moet je op voorhand goed nadenken over de keuze van je apparatuur, materialen en kasthoogte. In dit artikel ontdek je de verschillende soorten spoelbakken en welk type het best bij jouw smaak past.

Welke wasbak in jouw keuken?

Analyseer je eigen noden en mogelijkheden voor je een spoelbak kiest. Kook je vaak? In grote hoeveelheden? Met verse groenten? Was je met de hand af of heb je een afwasmachine? Kies een spoelbak die naadloos aansluit bij je eisen en verlangens.

Montage op maat

Het oog wilt ook wat: kies voor een spoelbak die jij het mooist vindt en die praktisch werkbaar is.

- Een opbouwspoelbak zie je in veel keukens: de spoelbakrand wordt met een stevige band bovenop het werkblad bevestigd.

- Een vlakbouw wasbak loopt perfect gelijk met de bovenlaag van je aanrecht: dat geeft een strak uitzicht en maakt onderhoud eenvoudig.

-  Een onderbouw gootsteen wordt onderaan je werkblad gemonteerd: visueel aantrekkelijk en hygiënisch.

Het ideale materiaal van je spoelbak

Je materiaalkeuze bepaalt het gebruiksgemak en uitzicht van je keuken. Dat geldt voor kastdeuren, werkblad en… de wasbak in je keuken.

Een inox of roestvrijstalen spoelbak is hygiënisch en makkelijk in onderhoud. Let wel op voor kalkaanslag en vette vingers: die moet je af en toe wegkuisen.

Misschien wil jij een keramische gootsteen? Dit is ook onderhoudsvriendelijk en je kan deze in op- of inbouw installeren.

Composietmateriaal is aan een opmars bezig: je kiest voor een spoelbak of zelfs een geheel van spoelbak en werkblad in een breed gamma van kleuren. Dit materiaal is erg hygiënisch maar lichte kleuren vragen wat voorzichtigheid.

Helemaal jouw type!

Ook de indeling van je keukenwasbak kies je zelf: enkel, anderhalf of dubbel, met of zonder afdruipblad, ronde of vierkante spoelbak, afdruipblad links of rechts: je bespreekt het samen met je keukenadviseur. Wist je trouwens dat er heel wat accessoires bestaan, zoals snijplanken, vergieten en inzetmandjes?