Een industriële keuken inrichten: 5 onmisbare tips | Goossens Keukens

Een industriële keuken inrichten: 5 onmisbare tips

Een industriële keuken heeft een robuuste en koelere uitstraling. De uitgesproken (loft)stijl heeft heel wat aanhangers en combineert minimalisme en stijlvolle soberheid, zonder comfort en gebruiksvriendelijkheid uit het oog te verliezen. Strakke lijnen en kleuren zoals zwart en wit komen vaak terug.

1. Minimalistische keukeninrichting: ruwe materialen

De industriële keuken wordt dikwijls gelinkt aan de fabriekslook. Ruwe materialen zoals bekistingsbeton, verouderde stenen werkbladen en glasdeuren met retro-gietijzerlook passen hier perfect bij. Een bakstenen muur, houten balken, ijzeren steunpalen, … het kan allemaal. Om de vloerbekleding industrieel te maken, is (gepolijst) beton ideaal. Het gebruik van ruwe materialen heeft niet alleen een impact op de uitstraling van je keuken, het bezorgt je ook een pak minder werk bij de afwerking. Je kunt ze bovendien combineren met hoogglanslak.

2. Contrast creëren

Blikvangers hebben – net zoals in andere keukenstijlen – ook hun plaats in industriële keukens. Om de zwart-witte look te doorbreken, kun je bijvoorbeeld de fronten van een of meerdere keukenkastjes een (felle) kleur geven. Mogelijkheden te over – van felrood over grasgroen tot marineblauw – want zwart en wit passen bij zowat alle kleuren. Op het eerste gezicht een gewaagde keuze, maar op die manier creëer je een mooi contrast en verzacht je de ‘koele’ uitstraling van je industriële keuken.

Tip: ook met decoratieve elementen en accessoires kun je een kleurrijke toets toevoegen.

3. Industriële verlichting

De verlichting bepaalt voor een groot deel de look van je keuken. Ook hier kun je de industriële kaart trekken. Spots boven het kookeiland zorgen voor een strakke look en zijn functioneel tijdens het koken, terwijl een industriële hanglamp boven de keukentafel de juiste sfeer creëert.    

4. Industriële keuken inrichten met retro-elementen

Wil je een extra toets toevoegen aan je industriële keuken? Maak dan gebruik van retro-elementen. Ze vormen een mooi contrast met de industriële keukeninrichting. Retro-invloeden kun je bijvoorbeeld laten terugkomen in wandbekleding of keukenaccessoires. Ze passen mooi bij rvs-werkbladen of handdoekhaakjes met een industriële uitstraling.  

Tip: het gebruik van staal zet de industriële look extra in de verf. Een aanrader!

5. Keukeneiland met barkrukken

Bij een industriële keuken hoort ook een multifunctioneel kookeiland. Ideaal om te koken, maar ook te ontbijten of te aperitieven. Verstelbare design barkrukken uit chroom met een zwarte of witte zitting maken het geheel helemaal af.