Droomkeukens in 3D: handige CAD-software voor keukenontwerp

Dankzij Vectorworks interiorcad kan Goossens Keukens al in een eerste gesprek met de klant de gedroomde keuken op bijna fotorealistische wijze visualiseren. Kasten ontwerpen, spelen met materialen of kleuren, handgrepen of maten aanpassen: het is allemaal mogelijk in een paar muisklikken.

Maatwerk voor keukens en veel meer

In onze nieuwe toonzaal zijn de uitgebreide mogelijkheden van ons maatwerk zichtbaar. Je kunt er meerdere originele opstellingen ontdekken. Kasten passen we aan tot op de millimeter, niet alleen voor keukens, maar ook voor badkamers, dressings, slaapkamers, kantoren en meer. Goossens Keukens is gestart in 1996 en ondertussen uitgegroeid tot een bedrijf met een orderportefeuille van zo’n duizend projecten per jaar.

3D keukens tekenen

Onze verkopers worden opgeleid tot ware 3D-specialisten. Tijdens een gesprek peilen ze naar de specifieke wensen van de klant. Tot voor kort maakten ze vakkundig een perspectiefschets met potlood en papier, maar tegenwoordig tekenen onze verkopers een grondplan op hun computer. Ze hoeven maar keukenonderdelen uit een bibliotheek in hun tekening te slepen. Aan de hand daarvan ontstaat een 3D-keuken, waar je als klant virtueel kunt doorlopen. Alle details zijn zichtbaar en kun je meteen aanpassen. Je gaat naar huis met het definitieve ontwerp en de offerte, inclusief een mooi 3D-beeld van je toekomstige keuken.

Indrukwekkende bibliotheek

Bij Goossens Keukens investeren we veel energie in een bedrijfseigen bibliotheek. Daarvoor haalden we een Vectorworks-deskundige in huis, die vroeger zelfs handleidingen van Vectorworks schreef voor de distributeur van deze software, Design Express. Hij tekende bij Goossens Keukens een jaar lang alle mogelijke handgrepen, plinten plus sierlijsten en paste het programma volledig aan onze werkomgeving aan. Ook alle toestellen zoals ovens, ijskasten en kranen van hun leveranciers zijn gedetailleerd opgenomen in hun Vectorworksbibliotheek, die dagelijks wordt bijgewerkt.

Een collega met jarenlange ervaring in keukenontwerpen heeft bijna alle mogelijke kastvormen en indelingen uitgewerkt. Er is heel veel zorg besteed aan de ordening van deze bibliotheek en de unieke codering van de symbolen, zodat onze verkopers in het aanbod van 600 à 1000 verschillende kastcombinaties snel de juiste keuze vindt. Voor de 3D-presentaties hebben we de materialen gescand of hoge resolutiefoto’s gekregen van de fabrikant, die netjes zijn omgezet naar Renderworks-texturen. We hebben gedurende vijf jaar intensief gezocht naar een goed tekenprogramma. Uiteindelijk bleek enkel Vectorworks aan meer dan 90% van onze eisen te voldoen.

Stuklijsten

De grootste meerwaarde is niet alleen het 3D-beeld, maar ook de gegenereerde stuklijsten. Elk onderdeel dat men in de tekening plaatst, wordt automatisch opgenomen in de lijst van te bestellen of aan te maken onderdelen, inclusief afmetingen en eventuele opmerkingen voor de interieurbouwers of de installateurs. Aan de hand van deze stuklijsten maakt ons CRM-systeem automatisch de bestelorders op.

Om het hele proces te optimaliseren investeerden we in nieuwe computers, een plotter, meerdere Vectorworkslicenties, personeel en zelfs een opleidingslokaal met een groot scherm waar onze verkopers regelmatig worden bijgeschoold. Na een intensieve training is elke verkoper klaar voor de wondere wereld van 3D en kan hij de nieuwste keukenontwerpen aan de klant voorleggen.