Design je woning: personaliseer het interieur van je keuken

Design je woning: personaliseer het interieur van je keuken

Je keuken is een van de belangrijkste ruimtes in je woning. Het is de plek waar je elkaar ’s morgens uitwuift terwijl je nog snel iets uit de koelkast grabbelt en waar je ’s avonds samenkomt om bij te praten over de gebeurtenissen van de dag. Een plaats met zoveel betekenis, dat vraag om een persoonlijk design. Hou hier alvast rekening mee wanneer je je keuken op maat kiest.

De keukenindeling

Je wilt bovenal dat je keuken gebruiksvriendelijk is, zodat je gemakkelijk aan alle potten en pannen kan. De mogelijkheden qua keukenindeling zijn legio:

  • Een rechte keukenopstelling leent zich prima voor kleine ruimtes.
  • Dankzij de ‘werkdriehoek’ van de L-keuken ben je erg zuinig op de passen die je zet.
  • Ook bij een U-vormige keuken is de loopafstand gering, maar hier heb je wel een vrij brede ruimte voor nodig. Anders wordt het iets te krap.
  • Een kookeiland geeft je interieur een extra dimensie. Is je huis in loftstijl gebouwd? Dan kan een kookeiland fungeren als esthetische scheiding tussen woonkamer en keuken.

Kleurenpalet

Kleuren hebben een grote impact op de sfeer in je interieur. Gebruik je de keuken voornamelijk om in te koken? Dan blijf je het best bij koude kleuren . Heb je een grotere keuken met eetruimte, opteer dan eerder voor warme kleuren . Kies wel een bescheiden tint met een grijze ondertoon: te felle kleuren verstoren de rust. En denk eraan: vermijd donkere kleuren in een kleine ruimte.

De impact van materialen op je keukendesign

Gebruik je hout, lak of kunststof? En welk materiaal kies je voor je werkblad: graniet, Dekton, composiet of keramiek? Ook met de keuze van de materialen druk je je persoonlijke stempel op je keukeninrichting.

De materialen die je kiest voor je keuken zijn niet alleen bepalend voor de look, maar ook voor de hygiëne en het onderhoud. Een design in massief hout oogt elegant, maar het is beslist niet zo zacht voor de portemonnee. En een houten keukenblad is gezellig, maar ook veel gevoeliger aan vocht dan bijvoorbeeld een granieten, composieten,  Dekton  of keramieken aanrecht.

Keukenaccessoires als extraatje

Zorgvuldig uitgekozen keukengerei en andere gadgets zorgen voor dat tikje extra. Designer potten en pannen, broodroosters, kookwekkers: al deze accessoires geven je keuken de persoonlijke toets die het nodig heeft.