Hoe werkbladen onderhouden? 5 onmisbare tips | Goossens Keukens

Hoe werkbladen onderhouden? 5 onmisbare tips

Werkbladen worden dagelijks gebruikt en moet je op de juiste manier onderhouden. Zo blijven ze mooi gaaf en gaan ze jarenlang mee. Voorzichtig gebruik verhoogt ook de hygiëne: als de toplaag aangetast wordt, kunnen chemische producten en bacteriën makkelijker in je werkblad doordringen en dat heeft een negatieve impact op het uitzicht en de voedselveiligheid.

1. Let op met gemorste drank en voedsel

Vlekken van etensresten en gemorste dranken verwijder je het best zo snel mogelijk. Laat vuil niet aankoeken op en inwerken in je keukenwerkblad. Bedenk dat zoet ook zuur kan zijn: cola, tomaten en sinaasappelsap werken verkwikkend voor jou maar doen een natuurstenen keukenblad geen goed.

2. Gebruik nooit schuurmiddel of staalwol

Gebruik nooit schuurmiddelen, schuurpoeders, schuursponsjes of staalwol op je keukenwerkblad. Die laat krassen na die je niet meer uit je aanrechtblad krijgt. De toplaag van dit soort keukenbladen is bestand tegen de meeste voedingsmiddelen, maar krijgt het hard te verduren als je er met de grove borstel over gaat.

3. Voorzichtig met chemische schoonmaakmiddelen

Agressieve chemische schoonmaakmiddelen kunnen je werkblad vreselijk aantasten. Let vooral op voor zuren bij marmeren en arduinen werkbladen en voor basen en oplosmiddelen bij composieten werkbladen. Volg het advies van je keukenexpert op en gebruik de aanbevolen onderhoudsproducten. Meestal volstaat het om meteen na gebruik je werkblad proper te vegen.

4. Dagelijkse reiniging met een natte doek

Leer jezelf een goede gewoonte aan: wrijf na elk gebruik je aanrechtblad schoon met een vochtige zachte doek. Eventueel kun je een zacht afwasproduct gebruiken. Gebruik vooral geen vette afwaszepen want deze laten een filmlaag achter op je werkblad. Je inox spoelbak en glazen kookplaat zijn bestand tegen sterkere chemische producten, maar let op dat die tijdens het reinigen vooral niet op je werkblad terechtkomen.

5. Onderhoudsarme werkbladen

Laat je van in het begin bijstaan door een keukenexpert die je kan vertellen welke werkbladen geschikt zijn voor jouw situatie. Elk werkblad moet onderhouden worden. Kies dus een aanrecht dat je mooi vindt en dat aansluit bij je eigen gewoontes. Bedenk ook dat een vochtige doek binnen handbereik de beste garantie is voor een ongeschonden aanrechtblad.